Ja no tornaràs a viatjar igual…

Segur que si et demanem que penses en un monument o lloc que t’agradaria visitar, de seguida et passa pel cap un en concret. Dona igual que siga proper o llunyà, espectacular o senzill, conegut o encara per descobrir… Queda’t amb aquesta imatge perquè avui li dediquem aquesta entrada del blog.

El primer pas per protegir el patrimoni és conéixer-lo. Però conéixer-lo de veritat, no és suficient amb desplaçar-te, fer-te la foto i prou. Avui et donem les claus perquè planifiques les teues visites i les convertisques en autèntiques experiències. És hora de què comences a gaudir de veritat!

Agafa paper i boli (o utilitza l’app que vulgues, hi ha un món de possibilitats, però pots gastar les notes del mòbil per emprendre!) i apunta amb lletra ben gran: La meua experiència en… i el nom del monument o lloc que hages pensat a l’inici d’aquest butlletí. Ací comença el viatge!

Clau nº1: Tot està ahí i és així per un motiu

Per conéixer bé un monument o lloc és necessari conéixer el seu context. Algunes preguntes que et poden ajudar a construir aquesta informació són: Quan es va crear? Qui ho va crear? Per què ho va crear? Com ho va fer?

Per a contestar aquestes preguntes pots navegar per les múltiples pàgines web que de segur trobaràs. D’acord, la wikipèdia et pot servir com a punt de partida… Però et recomanem que consultes pàgines oficials o especialitzades, ja que la informació serà més fiable.

Inclús, si tens temps, pots buscar bibliografia sobre el tema. Sí, llibres i treballs acadèmics. Poden ser en format digital o imprés i contenen informació valuosíssima que no sempre es troba a les pàgines web.

Clau nº2: L’interés està en el conjunt

És estrany que un element es trobe totalment aïllat. Es pot trobar emmarcat en un paisatge, o potser es troba dins d’una xarxa o una ruta amb altres elements relacionats.

No és necessari que la teua visita contemple més elements, però estar assabentat t’ajudarà a comprendre millor el monument o lloc i et proporcionarà una visió més global.

Clau nº3: Google Maps pot ser el teu millor amic

Ara que ja coneixes no només el teu monument o lloc, sinó també el seu context i altres llocs relacionats, pots traçar els teus desplaçaments. Per a açò pots utilitzar Google Maps, altres aplicacions o un mapa de tota la vida. El que vulgues.

Marca el o els punts on vols anar i assabenta’t de com hi pots arribar: en transport públic, en cotxe, a peu… Traça i guarda les rutes de desplaçament, la seua longitud i la durada.

Clau nº4: Tot és millor en companyia

Una eixida en solitari pot ser interessant. Però aquest tipus d’experiències són encara millors en companyia de la gent que estimem!

Clau nº5: Tot pla necessita la seua part gastronòmica

Som mediterranis i els mediterranis gaudim amb el menjar. Això és així. És imprescindible que contemples l’alimentació durant la teua experiència. Si estàs en un entorn urbà, pots buscar en internet els llocs millor valorats per prendre alguna cosa. Elegeix i, si és necessari, realitza la reserva. Anar a l’aventura pot estar molt bé si tens sort, però et pot tirar per terra un gran dia si no ix bé.

Una altra opció que et recomanem és menjar de pícnic! Hauràs de preparar el menjar amb antelació, però tindràs l’oportunitat de descobrir i gaudir amb tranquil·litat d’entorns verds molt agradables.

Bé, i un bàsic, vages on vages: recorda ficar aigua suficient a la motxilla.

Clau nº6: Controla el temps i no deixes que et controle ell a tu

Apunta a la teua planificació els temps d’eixida, dels desplaçaments i d’estada a cadascun dels punts del teu viatge.

Important: tot ens costa més temps del que pensem, així que intenta ser realista.

I un consell extra: reserva una franja per a no fer res. Sí, ho has llegit bé. Regala’t una estona per, simplement, parar i gaudir del lloc.

Clau nº7: No oblides el teu motiu

No oblides que fas aquest viatge per a conéixer un monument o lloc. Però per a conéixer-lo de veritat. Així que pren-te el teu temps, observa i reflexiona sobre tot allò que has descobert abans i durant la visita. Utilitza el viatge per comprovar tot allò que has llegit durant la recerca prèvia i extrau les teues conclusions.

Clau nº8: L’experiència no acaba en tornar a casa

Aquestes experiències solen produir ressaca… ressaca emocional. Gaudeix també d’aquesta sensació, grava a la teua memòria tots els moments i comparteix-los amb els teus amics, familiars i coneguts. Potser així ajudes a fer que ells també ho coneguen i ho valoren.

Preparat? Ara te toca a tu! 

Envian’s correu i conta’ns quin monument o lloc vols visitar… o etiqueta’ns a les xarxes socials quan t’aventures, volem saber tots els detalls!

Que gaudisques de l’experiència!