Dia de l’arquitectura 2022

Cada any, el primer dilluns del mes d’octubre se celebra el dia de l’Arquitectura. Des dels diferents col·legis oficials d’arquitectes s’organitzen un conjunt d’activitats per commemorar aquesta data: visites, conferències, exposicions, tallers…

En aquest dia commemoratiu volem reivindicar el paper de l’arquitectura tradicional dels nostres pobles, la seua imatge més característica i que, en la majoria dels casos, està associada a un context rural. Aquesta guarda una riquesa immensa però fràgil, que ens ofereix l’oportunitat de millorar la nostra qualitat de vida i la de les futures generacions, creixent sobre els fonaments d’un llarg i savi recorregut.

Fa un temps vam participar en un concurs per a la dinamització del medi rural amb una proposta per a reforçar el sentiment de pertinença, arrelament i orgull de la població local cap a la seua identitat. No vam guanyar, però vam poder reflexionar, una miqueta més, sobre el gran paper que aquesta arquitectura «oblidada» juga en el tan actual somni cap a la sostenibilitat.

La nostra proposta consistia en el desenvolupament d’una metodologia d’inventariat col·laborativa, on els tècnics treballaren junt amb la població local per tal de confeccionar una base de dades accessible a través d’internet.

Al vídeo de presentació del projecte vos contem una miqueta més!

Ningú coneix millor el seu patrimoni que la gent que l’ha viscut i, tradicionalment, tot aquest saber popular s’ha transmés de manera oral, generació rere generació. Amb aquest projecte es dóna veu a aquest saber, creant una base de dades oberta a l’abast de tot el que hi vulga accedir.

La fase central d’aquest procés són les sessions de participació, jornades de treball entre l’equip tècnic i un grup local, on es recopila, es contrasta i es processa la informació que després es volca a la plataforma digital. T’imagines accedir a través d’una pàgina web a un mapa interactiu on trobar tot allò que et podria contar un habitant sobre el seu poble? No parlem només de monuments, parlem d’arquitectura tradicional, paisatges, patrimoni immaterial… Això és el que es pretén amb el projecte [ID]entitats. No es tracta només d’oferir tota aquesta informació a visitants o crear una base per a catalogacions i investigacions futures, sinó també es tracta d’un treball introspectiu per a la població, que acaben sentint més seu el patrimoni local.

Tant de bo prompte puguem compartir amb vosaltres la primera experiència amb [ID]entitats!